снимка: Sotheby`sОт едната страна на Двойния орел има изображение на свободата,

...
снимка: Sotheby`sОт едната страна на Двойния орел има изображение на свободата,
Коментари Харесай

Американска златна монета от 1933 г. беше продадена за 18.9 млн. долара

снимка: Sotheby`s

От едната страна на Двойния орел има изображение на свободата, а от другата на американски орел.

Американска златна монета от 1933 година беше продадена за 18.9 млн. $ на търг на аукционна къща Sotheby`s в Ню Йорк.

С номинал от 20 $, „ Двойният орел “, както е известна монетата, е последната златна монета, изсечена с желанието да влезе в обращение в Съединени американски щати.

Това обаче не се случва, защото тогавашният президент Франклин Рузвелт изтегля Съединени американски щати от системата на златния стандарт, в опит да извади страната от икономическата меланхолия, напомня.

След това по-голяма част от монетите са унищожени, а притежанието им е оповестено за нелегално, като се изключи монетата, продадена тази седмица.

В прочут интервал тя е принадлежала на египетския крал Фарук, а след това е конфискувана при интервенция на тайните служби в Ню Йорк.

Тази седмица монетата беше продадена от дизайнера на обувки Стюарт Вайцман на покупател, чиято идентичност не беше разкрита.

" С продажбата Двойният орел от 1933 година слага международен връх за най-скъпа монета за повторно, откакто през 2002 година беше продадена на търг на Sotheby`s в Ню Йорк за 7.59 млн. $, " осведомят от аукционната къща.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР